fredag, december 01, 2017

Julskivan

Julkänslorna kom tidigt i år. Redan i slutet av oktober började jag fantisera om hyacinter och amaryllis och granris. Och julmusik förstås. Men jag stod emot. Jag gömde det djupt inom mig för att inte tröttna innan december börjat. Riktigt ända till december lyckades jag inte hålla mig. Jag började faktiskt lyssna på julmusik redan förra veckan. Och har lyssnat varje dag sen dess och jobbar dagligen på årets julskiva. Eller jullista får jag väl kalla den eftersom jag inte bränner den numera. Så här i början känns det alltid svårt och omöjligt. Finns det några bra jullåtar kvar? Släpps det några nya? Kommer listan att bli bra i år? Och sen tänker jag att ju faktiskt gjort en jullista varje år sen 2001. Eller nästan varje år, två gånger har det inte blivit någon. En gång struntade jag i att göra någon eftersom jag inte kände att det uppskattades och den andra gången gick mitt musikbibliotek sönder och jag bröt ihop.

Men jag är glad att jag gör en ny lista varje år. Jag älskar att hitta, för mig, nya gamla härliga jullåtar. Och helt nya blivande klassiker. Oväntade versioner, oväntade artister och helt väntade och välkända versioner och artister. En bra jullista innehåller, enligt mig, glädje och sorg och kärlek och längtan och bjällror och snö och december och såklart julen. Och lite soul, lite bluegrass, lite country, lite blues men inte för mycket pop.

Och jag är glad att jag har sparat alla listorna i ett exceldokument så jag vet vilka låtar och artister jag använt för samma låt i samma version kan jag omöjligt använda igen. Hur bra den än är.

Så kommer jag att få ihop någon lista i år? Ja, det tror jag nog. Just nu har jag 70 låtar att lyssna genom och hissa och dissa och få ner till en lista på 24 låtar. Och säkerligen tillkommer det både en och tre innan deadline...

Inga kommentarer: