söndag, september 20, 2009

Trädgårdshelg med två besök

Vi har tillbringat större delen av helgen utomhus. Det har ju varit rena rama sommarvädret! Väldigt mysigt med sommarvärme, men samtidigt förvirrande att blommorna börjar vissna ner och förbereda sig för hösten...

Igår var Modern här och hjälpte oss att gräva i rabatterna. Jag och mamma hjälptes åt att rensa bort ovidkommande ur perennrabatten, medan min man grävde en ny rabatt till min rudbeckiasamling. Modern är effektiv som få och jag stod mest och tittad på. Kändes det som... Vi fick en jättefin ros av Modern som vi planterade i perennrabatten som sakta men säkert håller på att förvandlas till en rabatt med rosor, pioner och nävor. Och annat kul jag kan tänkas hitta. Men inte en massa omaka blommor som antingen sprider sig som ogräs över hela trädgården, eller dör för att de inte blir ordentligt omhändertagna.

Hundarna tyckte att det var jättekul att mormor var och hälsade på, men surade för att de inte fick tillbringa dagen inne i soffan.

När modern åkt hem pustade vi ut och lagade en god middag bestående av biff, chilibearnaise och klyftpotatisar. Vi skulle haft hemmaodlade tomater, men min man ville helst inte gå in i växthuset när de var mörkt ute, så han plockade en handfull från tomatplantan som bor nedanför kökstrappan.

I morse steg vi upp tidigt och gick ut en lång runda med hundarna. Det kändes som sommar. Vi var helt slut alla fyra när vi kom hem. Men det hindrade oss inte för att fortsätta med trädgårdsarbetandet. Jag grävde upp rudbeckiorna ur perennrabatten (jag fick alltså använda spaden och gräva!!! Stort!!!) och min man planterade dem efter mina anvisningar i den nya rabatten. Som redan känns på gränsen till för liten... Men det kommer att bli hur fint som helst nästa år! Flera av mina älskade rudbeckior var klena och såg halvdöda ut, förmodligen för att den grekiska vädden försökt kväva dem till döds...

Medan vi påtade i rabatterna upptäckte vi att vi hade besök. Det var en liten igelkottunge som satt och knaprade på en snigel i rabatten. Den var hur söt som helst! Den brydde sig inte om att vi stod och tittade på den. Den satt lugnt och knaprade vidare. Sen gick den runt lite i trädgården och jag gick och hämtade kameran. Det brydde den sig inte heller om. Jag la mig på mage och tog närbilder medan den grävde lite i gräsmattan. Den var så söt! Och plötsligt försvann den. Vi fattar inte vart den tog vägen. Ena sekunden strosade den runt på gräsmattan och nästa sekund var den som uppslukad av jorden. Mycket märkligt! Men vi hoppas att den trivs i vår trädgård och är här för att stanna.

Inga kommentarer: